استمرار در تولید پورشه ماکان و باکستر با موتور بنزینی

پورشه باکستر

استمرار در تولید پورشه ماکان و باکستر با موتور بنزینی

شرکت خودروساز پورشه به‌دلیل کاهش تقاضای مشتریان برای خودروهای برقی، ممکن است دوباره به تولید مدل‌های جدید با موتور احتراق داخلی روی آورد. لوتز مشکه، معاون هیئت مدیره و عضو بخش مالی شرکت پورشه، در جلسه فصلی درآمدهای شرکت، اعلام کرد که پورشه قصد دارد به‌منظور پاسخ به تقاضای مشتریان در بازارهای جهانی، مدل‌های جدیدی با موتور احتراق داخلی تولید نماید. این تغییر در استراتژی می‌تواند هدف اولیه این شرکت برای برقی‌سازی 80 درصد از محصولاتش را تا سال 2030 به تأخیر بیندازد.

آنچه در این مقاله میخوانید

آیا پورشه به تولید موتورهای بنزینی برای ماکان و باکستر ادامه می‌دهد؟

لوتز مشکه، معاون هیئت مدیره شرکت پورشه و عضو بخش مالی این شرکت، به‌تازگی اعلام کرده است که پورشه در حال بررسی توسعه مدل‌های جدید با موتور احتراق داخلی برای پاسخ به نیازهای متفاوت مشتریان در سراسر جهان است.

تأثیر کاهش تقاضا در بازار خودروهای الکتریکی

به‌نظر می‌رسد کاهش تقاضا برای خرید خودروهای الکتریکی در سالهای اخیر بر شرکت های خودروسازی همچون پورشه اثر گذار بوده است. مشکه در جلسه اعلام درآمدهای فصلی سوم اظهار داشت: «در زمینه تحقیق و توسعه، در سال‌های آینده انعطاف‌پذیری خواهیم داشت و مدل‌های جدید با موتورهای احتراق داخلی را توسعه خواهیم داد تا به تقاضای مشتریان در مناطق مختلف پاسخ مناسب دهیم.»

پورشه باکستر 718 کایمن

به عبارت دیگر، فروش خودروهای برقی پورشه به میزان پیش‌بینی‌شده بالا نبوده و ممکن است برخی از این مدل‌ها در آینده دوباره با موتورهای بنزینی تولید شوند. گرچه مدل‌های مشخصی ذکر نشدند ولی می‌توان حدس زد که پورشه ماکان کاملاً برقی و مدل‌های جدید باکستر و کاین که قرار بود برقی شوند، احتمالا گزینه‌های مورد نظر باشند.

مشکه همچنین به انعطاف‌پذیری کارخانه پورشه در لایپزیگ اشاره کرد که به این شرکت امکان می‌دهد خودروهای با موتور احتراق داخلی، هیبریدی و تمام برقی را همگی در یک خط تولید نماید.

تأخیر در برقی‌سازی پورشه

هدف اولیه شرکت پورشه برقی‌سازی 80 درصد از محصولات خود تا سال 2030 بود. با این حال، در بیانیه‌ای که در ماه ژوئیه منتشر شد، پورشه اعلام کرد که این تغییر به دلیل افزایش تقاضا در بخش خودروهای برقی طولانی‌تر از انتظار پیش رفته است و استراتژی جدید شرکت برای پاسخ به تقاضای مشتریان در بخش برقی می‌تواند رسیدن به این هدف 80 درصدی را به تأخیر بیندازد.

پورشه همچنین اعلام کرد که تقاضا برای خودروهای برقی در چین بسیار بیشتر از اروپا و ایالات متحده است. این در حالی است که برخی دیگر از خودروسازان اروپایی مانند مرسدس بنز و رنو نیز با مشکلات مشابهی در زمینه پذیرش خودروهای برقی مواجه شده‌اند.

تمرکز پورشه بر تجربه رانندگی

تولید دوباره پورشه 911 T کاررا نشان می‌دهد که پورشه همچنان به نیازهای علاقه‌مندان به رانندگی را پاسخ می‌دهد و به‌نوعی هدف برقی‌سازی را کمتر مورد توجه قرار داده است. این مدل با موتور 3.0 لیتری توربوشارژ و جعبه‌دنده دستی به‌عنوان یک تجربه رانندگی خالص برای علاقه‌مندان عرضه شده است.

پورشه کررا

احتمال جایگزینی برقی‌سازی با مدل‌های هیبریدی

بعید است که پورشه یا هر خودروساز دیگری به‌طور کامل برقی‌سازی را کنار بگذارد. احتمالاً مسیر آینده شامل پیشرانه‌های هیبریدی خواهد بود، همان‌طور که در مدل‌های جدیدی از مرسدس بنز G-Class و بسیاری از خودروهای تویوتا در سال‌های اخیر دیده‌ایم.

سناریوی افراطی می‌تواند شبیه به اوایل قرن بیستم باشد که مدل T ارزان‌قیمت فورد، خودروهای برقی را به حاشیه راند، اما این بار احتمالاً خودروهای هیبریدی در رأس قرار خواهند گرفت.

جهت اجاره خودروهای پورشه و تجربه رانندگی با این برند مشهور جهانی، مجموعه اجاره خودرو زرین رنت با ارائه خدمات ویژه و پشتیبانی مناسب، در خدمت شماست.

تهیه شده در واحد تولید محتوای زرین رنت

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

آخرین اخبار و مقالات